Total War: Rome II – Emperor Edition

By on on Reviews, 2 More
close [x]

Total War: Rome II – Emperor Edition

Total War: Rome II – Emperor Edition Review

Αυτό είναι το πρώτο μου review στο ανανεωμένο E-Arena.gr. Θέλησα να ξεκινήσω από το πιο αγαπημένο μου παιχνίδι όλων των εποχών, το Rome II!
Το παιχνίδι πρωτοκυκλοφόρησε στης 3/9/2013 έχοντας τρομερά προβλήματα. Από τότε το παιχνίδι έχει κάνει 16 μεγάλα patches και αρκετά μικρότερα. Στην παρούσα φάση βρίσκεται στο 16.1 patch το οποίο έφερε και το τελευταίο DLC το Wrath of Sparta με θέμα τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Όλοι όσοι αγαπάμε τους τίτλους Total War περιμέναμε χρόνια να βγάλουν κάτι με θέμα την Ελλάδα και τώρα το έχουμε! Καλή ιδέα της CA αλλά κακή υλοποίηση, θα σας πω πιο πολλά παρακάτω για το DLC αυτό.

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.

Το παιχνίδι μας ξεκινάει από το 272π.χ. την εποχή που ο Πύρρος Α’ της Ηπείρου έχει αποχωρίσει από την Ιταλία αφήνοντας πίσω του την Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia) στους Ρωμαίους. Εδώ ξεκινάει και η πρώτη Ιστορική ανακρίβεια που προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου από την πρώτη στιγμή. Το παιχνίδι έχει χωρίσει τον χάρτη σε επαρχίες όπως τις έβλεπαν οι Ρωμαίοι και στην επαρχεία της Μεγάλης Ελλάδας έχει πρωτεύουσα το Μπρίντιζι (Brundisium) αντί των Συρακουσών. Θα μου πείτε τώρα ότι δεν παίζει ρόλο ποια πόλη θα είναι η πρωτεύουσα σε αυτήν την επαρχία, κι’όμως παίζει! Το σύστημα με τις επαρχίες δίνει ΜΟΝΟ στην πρωτεύουσα τείχη και όλες οι άλλες πόλεις είναι αφύλακτες! Οι Συρακούσες λοιπόν είχαν τείχη πολύ σημαντικά και η έλλειψη αυτών δεν μου άρεσε καθόλου! Για να πω την πλήρη αλήθεια το όλο σύστημα με τις επαρχίες και το ότι μόνο οι πρωτεύουσες έχουν τείχη δεν μου άρεσε και δεν μου αρέσει.
Το πρόβλημα αυτό με τις Συρακούσες υπάρχει και με την Ιερουσαλήμ και ίσως και με άλλες πόλεις που εμένα μου διαφεύγουν εντελώς αλλά λύνεται εν μέρη στο Patch 15, με το update του Rome II σε Emperor Edition που η CA μας έδωσε 1 χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού! Εκεί χώρισαν την Μεγάλη Ελλάδα και την Σικελία σε 2 επαρχίες και βάλανε τις Συρακούσες πρωτεύουσα της Σικελίας και στην περίπτωση της Ιερουσαλήμ την βάλανε πρωτεύουσα της Ιουδαίας και έχουν τείχη κανονικά.
Από την άλλη εγώ παίζω πιο πολύ το Grand Campaign και όχι το Emperor Augustus οπότε και δεν βλέπω αυτές τις αλλαγές και ο λόγος που παίζω το Grand Campaign είναι ότι μου αρέσει πιο πολύ να παίζω με Μακεδονικές Φάλαγγες και οπλίτες παρά με Ρωμαϊκές λεγεώνες.

Είπα οπλίτες;
2η σημαντική ιστορική ανακρίβεια! Το κράτημα της ασπίδας ὅπλον!

Στο παιχνίδι από την πρώτη μέρα ως και σήμερα δεν λένε να διορθώσουν το πρόβλημα αυτό. Οι οπλίτες δεν κρατάνε σωστά την ασπίδα, κανονικά η ὅπλον

ὅπλον

ὅπλον

έχει στην μέση μια λαβή που δένει στον βραχίονα του οπλίτη και μια αντιλαβή στην άκρη που κράταγε με το χέρι ο οπλίτης. Στο παιχνίδι, παρά τα πολλά παράπονα από πολλούς, ανάμεσα τους και εγώ, οι οπλίτες κρατάνε την ασπίδα με το χέρι από μια λαβή στο κέντρο. Φαντάσου να κρατάς ένα καπάκι κατσαρόλας στον πόλεμο περίπου!
Όχι δεν υπερβάλω και δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αυτό που με ενοχλεί. Ο σκοπός της φάλαγγας ήταν η μια ασπίδα να επικαλύπτει εν μέρη την ασπίδα του διπλανού οπλίτη κτλ για να γίνει ένας ενιαίος τείχος από ασπίδες. Το να κρατάς την ασπίδα από το κέντρο μόνο μόλις σε χτυπήσει ένα δόρυ δεξιά ή αριστερά στην ασπίδα η ασπίδα θα πάει στο πλάι δεν μπορείς να την ελέγξεις άρα θα σπάσει η φάλαγγα! Με τον σωστό τρόπο κρατήματος η ασπίδα δεν κουνιέται από χτυπήματα του αντιπάλου γιατί είναι δεμένη στον βραχίονα.oplon
Όσο και να προσπαθούμε να μιλήσουμε στην CA για να διορθώσει το πρόβλημα αυτό δεν γίνεται τίποτα! Και το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι στο νέο DLC Wrath of Sparta δείχνουν σε όλα τα promo videos και art works την ασπίδα με το σωστό κράτημα αλλά πχ να την έχει ο οπλίτης στο δεξί χέρι αντί του αριστερού. Στο παιχνίδι όμως όχι το κράτημα στο κέντρο σαν καπάκι κατσαρόλας! Στο επίσημο forum τους ο κόσμος λέει ότι υπάρχουν περιορισμοί στην μηχανή του παιχνιδιού για τα πόσα animations μπορεί να έχει.
Συγγνώμη αλλά εγώ δεν το δέχομαι αυτό. Τι πάει να πει περιορισμός στην μηχανή του παιχνιδιού; Παιχνίδι του 2013 είναι όχι του 2003!

Μηχανή του παιχνιδιού, εγώ είμαι ευχαριστημένος από τα γραφικά άνετα θα του έβαζα 9.9/10 στο οπτικό κομμάτι εκεί που μου τα χαλάει η μηχανή είναι στο ότι όπως είπα και πιο πάνω παιχνίδι του 2013 είναι και το βγάζουν 32bit…αυτογκόλ από τα πιο καλά! Ποιος έχει ρε παιδιά μη 64bit σύστημα από το 2007 και μετά; Smartphones, tablets κτλ όλα σήμερα είναι στα 64bit και πας κυρία CA και βγάζεις AAA τίτλο 32bit; Λογικό να υπάρχουν περιορισμοί. Λογικό αλλά μη αποδεκτό. Σε αυτό το κομμάτι των επιδόσεων το παιχνίδι παίρνει ένα 3/10 με πολύ μεγάλη αγάπη!
Τιιιιι θα μου πείτε τώρα γιατί τόσο χαμηλά; Τι να πρωτοπώ; Τα χαμηλά FPS και στο Campaign Map αλλά και στις μάχες; το ότι βλέπεις μόνο τον έναν πυρήνα της CPU στο 100% και οι υπόλοιποι να είναι στο 0~15%; την έλλειψη anti-aliasing; τα περίεργα desync του multiplayer;

Πως είναι δυνατών να είναι το πιο αγαπημένο μου παιχνίδι όλων των εποχών αφού το κράζω; Το κράζω γιατί το αγαπώ! Θέλω να γίνει καλύτερο από ότι είναι, έχει τις προοπτικές να γίνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών αρκεί να σταματήσουν να κοιτάνε το εύκολο χρήμα (DLC) και να κοιτάξουν το προϊόν τους.

Ο επόμενος τίτλος της σειράς Total War είναι το Attila στο οποίο Attila επαναφέρουν πολλά πράγματα που είχαν παλιοί τίτλοι της σειράς και βάζουν και κάποια νέα χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά το κάνουν αυτό που έπρεπε το Rome II να ήταν. Και όχι δεν νομίζω να το βγάλουν σε 64bit ούτε να τρέχει σε πολλούς πυρήνες και ας είναι τίτλος του 2015!

Πάμε τώρα στα καλά του Rome II, ναι έχει και από αυτά!
Πέραν των γραφικών τα οποία είναι φανταστικά και με μερικά mods το παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο ωραίο θα ήθελα να μιλήσω για την διπλωματία.

Διπλωματία

Ναι η σειρά λέγεται Total War και όχι United Nations και ο πόλεμος είναι αυτό που κάνει το παιχνίδι αυτό που είναι. Στον προκάτοχο του, Rome Total War η διπλωματία ήταν…πόνος! Πόσες φορές έκανα συμμαχία δίνοντας λεφτά σε κάποιον γείτονα και στο τέλος της γύρας μου έκαναν πόλεμο; Αμέτρητες! Στο Rome II αυτό δεν ισχύει!

Επιτέλους βλέπουμε το τι θέλουν οι άλλες φυλές του παιχνιδιού και το κατά πόσο θα θελήσουν να είναι φίλοι μας ή εχθροί μας ή ουδέτεροι ή εμπορικοί συνεργάτες κτλ
Ξέρεις το ότι αν σπάσεις μια συνθήκη πριν περάσουν 10 γύρες (χρόνια, κάθε γύρος είναι ένας χρόνος) ότι θα έχεις διπλωματικές ποινές και δεν θα μπορείς να κάνεις διπλωματία με τις άλλες φυλές για 10 γύρους.
Μπορείς να πεις στους συμμάχους σου να επιτεθούν σε έναν στρατό/πόλη και θα το κάνουν! Φυσικά πρέπει να έχετε κοινό πόλεμο.
Αλλά πάμε τώρα και στα αρνητικά της διπλωματίας αυτού του παιχνιδιού.

Δεν μπορείς να ορίσεις για πόσες γύρες(χρόνια) ο σύμμαχος ή η Χ φυλή θα έχει Military Access στα εδάφη σου.
Δεν μπορείς να βάλεις δικό σου ποσό στην διπλωματία και όταν φτάσεις πχ 10.000 δηνάρια το AI ως δια μαγείας ξέρει ότι έχεις λεφτά και σου ζητάει για τα πάντα πολλά λεφτά.
Δεν μπορείς να απειλήσεις με πόλεμο αν δεν δεχτούν κάτι που ζητάς.
Δεν μπορείς ζητήσεις περιοχές από το AI.
Δεν μπορείς να δώσεις περιοχές στο AI και ας μην έχει καμία και να θες να το βοηθήσεις δίνοντας του μια στα άκρα της αυτοκρατορίας σου απλά για να υπάρχει.
Δεν μπορείς να ανταλλάξεις περιοχές με το AI ή με φίλο σου σε Co-Op παιχνίδι
Δεν μπορείς να αναγκάσεις ειρήνη μεταξύ συμμάχων σου ή αν έχεις υποδουλώσει κάποια φυλή και έχουν σύμμαχοι σου πόλεμο δεν θα τον σταματήσουν(αυτό εν μέρη δεν ισχύει αν έχεις σατραπείες μιας που εδώ η σατραπεία έχει τους ίδιους εχθρούς με την κυρίαρχη φυλή).
Πολλές φορές έχεις στο τέρμα θετικό καλές σχέσεις με μια φυλή αλλά δεν θέλουν με τίποτα να έχουν εμπόριο ή συμμαχία μαζί σου.
Πολλές φορές μια φυλή που έχεις πόλεμο και την έχεις καταστρέψει θα ζητήσει ειρήνη και αντί να προσφέρει λεφτά που είναι το λογικό (πάρε χρυσό και μην με διαλύσεις) ζητάει λεφτά και μάλιστα πολλά (δώσε μου χρυσό για να μην με διαλύσεις wtf right?)!
Παρά τις σημαντικές ελλείψεις στην διπλωματία με επιλογές που υπήρχαν σε παλαιότερους τίτλους της σειράς και αφαιρέθηκαν το Rome II έχει την πιο καλή με διαφορά διπλωματία της σειράς!
15 μήνες μετά την αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού και δεν έχει γίνει καμία αλλαγή σε αυτό το κομμάτι οπότε μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν θα αλλάξει κάτι τώρα που σιγά σιγά το παιχνίδι περνάει στο τέλος της ανάπτυξης του.

DLC ή αλλιώς άρμεγμα του καταναλωτή.

Τα τελευταία χρόνια όλες οι εταιρίες παιχνιδιών έχουν βρει το κόλπο με τα DLC για να πουλάνε στον παίχτη-καταναλωτή ένα παιχνίδι κομμάτι-κομμάτι. Το Rome II δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση αυτού του κανόνα του marketing.
Παράγει λοιπόν η CA το Rome II με 117(!) διαφορετικές φυλές και δίνει στον κόσμο να παίξει με 8 φυλές για αρχή και ως τώρα άλλες 7 δωρεάν FreeDLC. Ενώ υπάρχουν και οι 117 φυλές μέσα στο παιχνίδι που αν το αγοράσεις με πλήρης τιμή πάει 60 ευρώ(!) βγάζουν τα λεγόμενα Culture packs DLC με 7,5 ευρώ το κάθε ένα για να τις ξεκλειδώσουν! Ναι εντάξει προσθέτουν μερικές νέες μονάδες που αν βάλεις mod για να τις ξεκλειδώσεις όλες τις φυλές δεν υπάρχουν αυτές οι μονάδες αλλά οι πιο πολλές είναι απλά reskins από μονάδες άλλων φυλών!
Δέχομαι τα DLC άμα προσθέτουν στο παιχνίδι πράγματα που δεν υπήρχαν αλλά το να πουλάνε πράγματα που υπάρχουν είναι απλά τραγικό!
Stand Alone Campaigns DLC, σε αυτά τα DLC δεν μπορώ να πω άσχημα πράγματα, δίνουν νέα πράγματα στο παιχνίδι και αξίζουν να τα πάρει κανείς αν του αρέσει το θέμα που έχουν. Πχ εμένα το Caesar In Gaul δεν με ενδιέφερε και τόσο αλλά το πήρα όταν το βρήκα σε πολύ πολύ χαμηλή τιμή. Γενικά τα DLC μόνο σε εκπτώσεις ή από το Nuuvem που τα έχει σε χώμα τιμές!

DLC

Το μέλλον των DLC

 

Τελικό συμπέρασμα

Στο Rome II έχω γράψει από την πρώτη μέρα του ως και σήμερα 1533 ώρες και έχω πάρει το 100% των Achievements! Σίγουρα τον πρώτο καιρό το παιχνίδι δεν ήταν έτοιμο και βιάστηκαν πάρα πολύ να το κυκλοφορήσουν, δεν άκουσαν σε πολλά πράγματα το ενεργό community τους που ζητάει αυτά που ζητάω και γω αλλά μετά από 1 χρόνο κυκλοφορίας το παιχνίδι είναι αρκετά καλό!
Με μερικά mods το παιχνίδι γίνεται πολύ πιο όμορφο και δυνατό. Τα προβλήματα της μιας ή της άλλης φύσης δεν θα λείψουν και κάποια πράγματα ούτε οι modders δεν θα μπορέσουν να τα αλλάξουν παρ’όλα αυτά το παιχνίδι παίρνει ένα 8/10 από το E-Arena.gr!
Αν το βρείτε σε Steam Sales κάτω από 15 ευρώ δεν θα το μετανιώσετε! Είναι ένας τίτλος που θα σας κρατήσει για πολλές ώρες καθηλωμένους στο pc σας!

Το άρθρο είναι σε διαρκή ανάπτυξη και θα προστεθούν και άλλες πληροφορίες-λεπτομέρειες.

The Good

  • Ανώτερα γραφικά
  • Βελτιωμένη Διπλωματία
  • Multiplayer Co-Op Campaign

The Bad

  • Κακό Campaign AI
  • Πολλές διπλωματικές επιλογές έχουν αφαιρεθεί
  • Πολλές Ιστορικές Ανακρίβειες
  • Ακριβά DLC
8/10

Written by: Μονομάχος

Comfuzio is a gamer since very young age, ahead of his era and Hellenic society in general. He is also very funny and informative!

No comments yet.

Leave Your Reply